29 July 2012

Jelajah Dakwah Sabah - penyeri Ramadhan ummahDengan nama Allah yang Maha Mencintai para hambaNya.

10 Ramadhan menjenguk. Jangan saja kita tersipu malu. Harus rasa teruja! gunakan sisa umur kita yang mungkin tidak panjang ini menggali dan menstrategi baki 20 Ramadhan yang akan datang dengan teliti. Jangan saja dipersia dengan tidur - iftar - sahur. Sayang sekali ...

Apa yang pasti, ada satu program yang sedang kami usahakan. Cukup lama perancangan. Jelajah Dakwah Sabah. Ya... sebuah usaha dakwah anjuran Markas Siswa Siswi Islam Sabah yang bertapak di tanah semenanjung. Program ini tidak lama lagi. Oh... 13 hari saja lagi. Program ini umpama, penyeri Ramadhan. Saat-saat yang berlalu hanya memikir dan merancang tentang strategi mendekati ummat kini.
Melihat sahabat-sahabat penggerak program Jelajah Dakwah Sabah bertungkus lumus mencari dana tambahan untuk JDS, turun naik pejabat agama, ulang alik dari Beaufort ke KK, berhubung kepada pihak itu dan ini. Saya cukup tersentuh. Hingga apabila saat-saat yang berlalu tanpa memikirkannya saya rasa bersalah. "Apa sumbangan aku untuk membantu program ini?" - cukup mendebarkan. Tapi saya pasti, usaha itu tidak sia-sia. Moga Allah permudahkan semudah-mudahnya usaha dakwah kami.

katakanlah "pertolongan itu hanya milik Allah semuanya. DIA memiliki kerajaan langit dan bumi. Kemudian kepada-Nya kamu dikembalikan" (39:44)

Kepada yang ingin membantu usaha dakwah ini, sumbangan boleh di salurkan ke akaun Bendahari MARSIS 12150005165209 (CIMB atas nama Nur Hidayat Rahmat - 0192966399 )

Kongsi keberkahan Ramadhan dengan ringankan beban insan yang memerlukan. Ramadhan kan, Allah bilang "puasa itu untuk Ku, Aku akan membalasnya" - hadis Qudsi ;) Moga ia menjadi peluang sedekah yang terbaik dalam bulan Ramadhan. 


Dg Siti Khairunnisa Ismail
Exco Perhubungan & Penerangan MARSIS 11/13
10 Ramadhan 1433 H
Tawau, Sabah.

0 comments:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | coupon codes